VIZE JAKO CESTA Z KRIZE?

     

Jana Dragová - 28.10.2022

 

Krize. V posledních dnech a měsících hodně skloňované slovo. S příchodem ekonomické, energetické a společenské krize jsem zaznamenala i nárůst klientů, kteří za mnou přichází s tématem krize osobní.

Mají pocit naprosté marnosti. Své životy popisují jako malé a bezvýznamné. Jsou si vědomi svého potenciálu, mají toutu budovat a růst, ale netuší jak na to, kudy se vydat. Shodují se na tom, že ztratili vizi. 

To mě přivádí k myšlence, zda je vize cestou z krize? 

Za mě ano, je-li správně uchopená. Vize může být tím pomyslným majákem, který nás vyvede z mlhy. V prvé řadě je ale potřeba připustit si, že vůbec nějakou vizi můžeme mít. 

 

K ČEMU JE VIZE DOBRÁ? 

Aktuální studie ukazují, že lidé, kteří mají osobní vizi ujasněnou, překonávají lépe životní překážky, mají více motivace a jsou odolnější vůči úzkostem a depresím.

Bez vize se životem necháme jen tak unášet a neřešíme, kam nás proud zanese. Stáváme se tak oběťmi osudu a snadno se může stát, že se na své cestě ztratíme. Výsledkem pak může být mrzutost z toho, co se nám v životě děje. Vzdáváme se tak své moci to změnit,  jako bychom si neuvědomovali, že změna se nestane sama od sebe. 

Mít vizi totiž znamená vzít život do vlastních rukou a přestat jen čekat, co přijde. Je potřeba se zastavit, rozhlédnout se a vyhlédnout si maják, který se nám v tu chvíli nejvíce zamlouvá, nabrat směr a začít tím směrem pádlovat. 


JAK VYPADÁ VIZE? 

Vize je velmi subjektivní a pro každého z nás znamená něco jiného. Jde o to vytvořit si jasnou představu o našem vysněném, spokojeném a smysluplném životě. Prostě najít něco, kvůli čemu budeme s radostí každé ráno vstávat. 

Můžeme mít pocit, že je naše vize malá. Spousta lidí si totiž pod slovem vize představí něco velkolepého. Mít vizi ale neznamená automaticky toužit po tom být slavný, vybudovat velkou firmu, létat po světě vlastním letadlem, nebo vlastnit ostrov v Karibiku. Každý máme své touhy a sny, jiné hodnoty a potřeby a tím pádem i odlišnou představu o osobní vizi. 

Nebojte se snít ve velkém! Mějte ale racionální očekávání, co se jejího naplnění týče.

Někdy máme tendenci nasadit si laťku hodně vysoko. To samo o sobě není nic špatného, pokud se nesnažíme takové vize naplnit příliš rychle. K dosažení velkých cílů budeme vždy potřebovat více času a pravděpodobně překonat i nějakou tu výzvu či překážku. Spěcháním a odmítáním postupného růstu riskujeme, že cestou zabloudíme. 

Zda je naše vize velká tak akorát poznáme podle toho, jak lehce, nebo naopak těžko se nám ji daří naplňovat.

 

KDYŽ JE TŘEBA ZMĚNIT SMĚR

Celý náš život je o vývoji, růstu a změně. Proto není nic neobvyklého, že se cestou k cíli čas od času ocitneme v situaci, kdy ten maják v dáli už není ten, ke kterému chceme směřovat. Potřebujeme najít jiný maják a určit nový směr. Jinak se nám může stát, že budeme naplňovat vizi, která již není tak úplně naše. Nebo ještě hůř, budeme naplňovat vizi cizí. 

Je velmi běžné, že přebíráme sny ostatních a přijímáme je za vlastní. Dokonce nás může naplňování takové vize nějakou dobu bavit, ale časem se dostaneme do bodu, kdy cítíme, že v našem životě něco chybí. Nechápeme co, protože děláme a dosahujeme přesně toho, čeho bychom měli….

A to je ten problém. Často žijeme tak, jak si myslíme, že bychom měli. Až ve chvíli, kdy si dovolíme žít tak, jak chceme získáváme možnost najít si vizi vlastní. Nezřídka nás brzdí potřeba zavděčit se ostatním. Obvykle rodičům, partnerovy, nadřízeným…. a také strach. Třeba strach z toho, co tomu naše okolí řekne, když najednou začneme žít jinak. Podle svého.


KDE ZAČÍT? 

Při vytváření vize je důležité dopřát si dostatek času na prozkoumání a zhodnocení současného stavu. Pak si zkuste upřímně odpověď na tyto otázky. Odpovědi na ně vám budou kompasem díky kterému se na další cestě neztratíte. 

  • Kým jsem?
  • Kam jsem se posunul/a?
  • Kam nyní směřuji?
  • Jaký život chci žít? 
  • Kým se chci stát?
  • Kdo nebo co mi pomůže? 
  • Co se musím naučit?
  • Jaký je ten úplně první krok, který mohu udělat? 

 

Nyní už stačí vidat se směle na cestu, vytrvat a pravidelně kontrolovat, zda jste stále na cestě k tomu správnému majáku.

Na to vše ale nemusíte být sami. Někdy se hodí mít parťáka, který nám pomůže uvědomit si, co od života skutečně chceme a podpoří nás na naší cestě.

 

 

KONTAKT:

JANA DRAGOVÁ
tel.: +420 602 203 193
e-mail: jsem@janadragova.cz
IČO: 71901167
 
Domluvit si schůzku